2020 års pris utdelat!

Linnéa Claeson 2020 års I Respect Too pristagare 

Den ideella insamlingsstiftelsen I Respect Too har utsett människorättsaktivisten, samhällsdebattören och opinionsbildaren Linnéa Claeson till årets I Respect Too pristagare. 

Priset delas ut till ”Eldsjälar som arbetar för att hjälpa skolbarn och ungdomar att förstå varandras känslor och gränser samt som genom upplysning bidrar till att minska en hård och kränkande attityd i skolan.” Prissumman är 50 000 kr.

Juryns motivering lyder:

I en tid där sociala medier spelar en allt större roll i människors liv och där anonyma hot och trakasserier ofta får stå oemotsagda står Linnéa Claeson upp för sig själv och andra. Linnéa ingjuter mod i de som utsätts för trakasserier. Hon arbetar mot mäns våld mot kvinnor. Linnéa når en bred publik genom Instagram och bidrar till att minska en hård och kränkande attityd i skolan. Linnéa är en mycket fin förebild för unga.

”Linnéa Claeson visar civilkurage, medmänsklighet och brinner för ökad jämlikhet mellan alla människor. Hon vågar stå upp mot sexuella trakasserier trots allvarliga hot” säger Magnus Larsson, en av initiativtagarna till och talesperson för I Respect Too.

Linnéa Claeson är en etablerad samhällsdebattör och opinionsbildare. Hon har runt en halv miljon följare på sociala medier bland annat hennes Instagram-konto Assholesonline. Där synliggör hon sexuella trakasserier och kränkningar på ett träffsäkert och humoristiskt sätt. Linnéa är även en uppskattad föreläsare och har exempelvis talat om näthat och våld mot kvinnor inför EU-kommissionen. Linnéa är en stark och mycket bra förebild. Hon gjuter mod i de många barn och skolungdomar som dagligen utsätts för trakasserier och kränkningar på internet.

”Jag är jätteglad och hedrad att ha fått ta emot I Respect Too priset och jag kommer fortsätta arbeta för att både unga som gamla ska få leva i ett samhälle som är både tryggare och friare. Det är en framtid som jag tror vi alla måste skapa tillsammans och därför känns den här utmärkelsen så fin!”, säger Linnéa Claeson.